WESTPRO viikkoraportti: Katseet ensi kaudessa

HIFK:n U20-, U18- ja U16-joukkueiden kausi 2020-2021 ovat tulleet päätökseensä tai keskeytetty toistaiseksi. Vallitsevasta pandemiatilanteesta johtuen pääkaupunkiseudulla ei tällä hetkellä juniorikiekkoa pelata.

HIFK:n U20-joukkueen, eli Kollien pelit on varmuudella pelattu. Kahden nuoremman ikäluokan osalta edetään vielä viikko kerrallaan tilannetta seuraten.

– Nuorten kanssa tehdään tällä hetkellä pitkäjänteisempää työtä ensi kautta ajatellen, HIFK:n junioreiden kehitysjohtaja Simo Mälkiä kertoo.

– Se on sitten bonusta, jos joku ikäluokka pääsee vielä pelaamaan, vaikka epätodennäköistä se on. Meillä on myös pelaajia mukana U18 MM-kisaringissä. Heille tietysti huhti-toukokuun kisat ovat vielä kauden päätavoite ja heidän harjoittelunsa on erilaista.

Täsmennettyä harjoittelua

Seuran juniorityön taustalla katseita on käännetty jo myös tulevaan kauteen. Junioreissa panostetaan perinteisten seuran arvojen ja joukkuetekemisen lisäksi entistä vahvemmin yksilöosaamiseen.

– Vaatimustaso on noussut joka puolella ja yksilötaidot korostuvat jäällä, HIFK:n U17-U7-joukkueiden valmennuspäällikkö Ari ”Lalli” Laaksonenkertoo.

– Esimerkiksi laukaisutekniikan oppiminen tyttöjen ja poikien kohdalla heti pienestä alkaen on iso asia.

HIFK laajensi hiljattain yhteistyötään Hockey Basen kanssa. Laajempi yhteistyö painottuu ennen kaikkea seuran poika- ja tyttökiekon kehittämiseen.

– Kyseessä on ilman muuta meidän treenikeskuksen osalta yksi suurimpia ja hienoimpia sopimuksia, entinen HIFK:n liigajoukkueen kapteeni ja nykyään Hockey Basen valmennuspäällikkönä toimiva Arttu Luttinen iloitsee.

– Tiedetään, että tänne tulee innokkaita nuoria pelureita ja voimme heitä auttaa jakamalla omaa tietotaitoamme eteen päin. Meillä on Suomen parhaat tilat treenikeskusmuodossa ja meillä on Suomen ainoa treenikeskus, missä on myös oma jäähalli.

Ex-ammattilaisena, perheen isänä ja valmentajana Luttinen tietää, mistä puhuu.

– Sisäinen motivaatio tulee siitä, kun saa tehdä joukkueen kesken. Se on eri asia laukoa takapihalla itsekseen. Lapsilla sosiaalinen tekeminen antaa lisäbuustia ja tuo motivaatiota oppimiseen. Sen lisäksi pyritään lisäämään sitä motivaatiota myös omatoimiseen harjoitteluun kotipihoille, kun lapset näkevät mitä kaikkea myös itsekseen voi tehdä.

HIFK:n tyttöjen junioripäällikkö Johanna ”Mima” Sandqvist kiittelee myös yhteistyön laajenemisesta.

– Meillä on paljon tyttöjä, jotka tulevat myöhäisemmällä iällä mukaan lajin pariin. Siinä kohtaa on tärkeää, että tarjolla on myös dedikoitua harjoittelua, missä pääsee keskittymään vaikka siihen laukomistekniikkaan, mitä joukkueharjoituksissa ei hirveästi ehdi hioa.

HIFK:n naisten liigajoukkueen viime kauden kapteeni Karoliina Rantamäki on myös Hockey Basella valmentajana. Sandqvist muistuttaa yhteistyön merkityksestä myös aikuisten naisten kohdalla.

– Hyvällä laukaisutaidolla tyttö- ja naiskiekossa pystyy erottumaan. Jos tämän yhteistyön kautta saa esimerkiksi sen 300 laukausta viikossa lisää, niin se on vuositasolla merkittävä määrä.

Hockey Basella on käynyt myös miesten liigapelaajia hakemassa täsmennettyä tukea tekniikkansa viilaamiseen.

– Euroopassa ollaan aina oltu laukaisussa Pohjois-Amerikkaa jäljessä. Nyt siihen panostetaan ja täällä toistoja tulee reilusti, Luttinen muistuttaa.

– Harjoittelu ei lopu koskaan. Ammattilaisetkin käyvät laukomassa 300-400 kutia päivässä. Sillä pidetään osaamista yllä tai jopa kehitetään sitä. Ammattilaisellakaan ei ole sellaista hetkeä, etteikö tarvitsisi enää treenata. Sä voit koskaan vaan alkaa kehittää lajitaitoja, mutta onhan se helpompaa mitä nuorempana sen aloittaa.

Facebook

Tule mukaan kiekkokouluun

HIFK:n ensimmäinen porras lapsille jääkiekon pariin on Calle Branderin kiekkokoulu. Kiekkokoulu on tarkoitettu 4 – 6 -vuotiaille lapsille.
Mukaan pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet ilman taitovaatimuksia.

IFK:n Gimmat Skulaa- kiekkokoulun perusajatuksena on tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus kokeilla ja ihastua jääkiekkoon. Mukaan siis pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet tytöt ja naiset ilman aiempaa jääkiekkokokemusta. Jääkiekossa edistyneemmät tytöt voivat siirtyä IFK:n tyttöjoukkueisiin, joita löytyy jokaisesta ikäluokasta aina naisten edustusjoukkueeseen asti.