WESTPRO viikkoraportti: Sarjoihin merkittävä muutos

Jääkiekkoliiton alaisiin sarjoihin tuli merkittävä muutos tällä viikolla. Liitto linjasi, että sarjataulukon paremmuusjärjestys määräytyy ottelukohtaisen pistekeskiarvon mukaan kaikissa liiton alaisissa sarjoissa. Liigaa muutos ei koske.

– Kauden alku on osoittanut, että sarjatilannetta on helpompi seurata reaaliajassa, kun siirryimme pistekeskiarvoon. Pelejä on jo tässä vaiheessa jouduttu osin siirtämään ja osin jättämään pelaamatta, Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila taustoitti päätöstä Ylelle.

Linjauksen taustalla on koronaviruksen aiheuttama epävarmuus, ettei sarjojen jokainen joukkue pysty pelaamaan kaikkia otteluitaan.

“Voimme olla ylpeitä”

HIFK:n U20-joukkue kohtasi menneellä viikolla kahdesti paikallisvastustajansa Jokerit. Back-to-back-matsien ensimmäinen osa pelattiin lauantaina Ilmalassa.

Kotijoukkue ehti karata ottelussa jo kolmen maalin karkumatkalle.

– Hyvä ensimmäinen erä meiltä. Olimme vastustajaa parempia, mutta tauolle lähdettiin numeroissa 1–1. Toinen erä oli heikko. Pelaaminen meni yliyrittämisen puolelle ja sen vuoksi rakenne ei pysynyt kasassa. Onneksi olimme 40 minuutin jälkeen vain 2–4 perässä, joukkueen päävalmentaja Kimmo Kuhta kertoi matsin jälkeen.

Ottelun puolivälin käännyttyä loppua kohti, alkoi Kollien kiri. HIFK tuli maalin päähän heti kolmannen erän alussa ja 4–4-tasoitusmaali syntyi vain 15 sekuntia ennen täyttä aikaa.

– Kolmas erä oli taas hyvää tekemistä. Nousimme tasoihin ja saimme extra-pinnan rankkareilla.

Kollien maaleista ottelussa vastasivat Ville Puhakka (2+1), Jesse Seppälä (1+1), Lari-Henrik Posti sekä Veeti Kuhta. Kuhta ratkaisi myös lisäpisteen rankkareilla.

Sunnuntaina joukkueet kohtasivat uudelleen. Tällä kertaa Nordiksen alakerrassa Elisa Areenalla.

Jokerit sai otteluun unelma-alun, kun vieraat onnistuivat viimeistelemään kahdesti ensimmäin puolentoista minuutin aikana.

– Pari pikku virhettä ja molemmista kolahti, Kuhta harmitteli.

– Sen jälkeen pelasimme todella hyvät 58 ja puoli minuuttia, mutta emme saaneet edes yhtä pistettä.

Ottelun painopiste oli lähes poikkeuksetta vieraiden päädyssä ja Kollit ampuivat peräti 45 laukausta kohti Jokerien maalia. Ensimmäinen kuti upposi vasta ajassa 51:40 Matias Lentämäen lavasta.

Kolme minuutti myöhemmin vieraat pääsivät jälleen kahden maalin etumatkalle ylivoimaosumansa ansiosta. Posti toi Kollit vielä maalin päähän kaksi ja puoli minuuttia ennen täyttä aikaa, mutta tasoitusta himajengi ei onnistunut viimeistelemään.

– Matsissa oli paljon hyvää. Ehdottomasti kauden paras 60-minuuttinen. Valmennus saa olla ylpeä jätkistä.

“Sekava ottelu”

HIFK U18-jengi pelasi viime viikolla yhden ottelun. Joukkue vieraili lauantaina Vantaalla.

Kiekko-Vantaan isännöimässä matsissa joukkueet jäähyilivät ja tekivät maaleja vuoronperään.

– Sekava ottelu, jossa paljon jäähyjä molemmilla joukkueilla. Meidän suurimmat vaikeudet olivat kiekollisessa pelissä, päävalmentaja Joni Töykkälä kertoi ottelun jälkeen.

HIFK kävi kolmannen erän alkupuolella kahden maalin johdossa, mutta kotijoukkue tuli viimeisen kymmenen minuutin rypistyksellään tasoihin 4–4:ään. Jatkoajalla ei maaleja nähty ja stadilaisten Miro Tauslahti ratkaisi lisäpisteen HIFK:lle rankkareilla.

– Tulemme treeneissä kiinnittämään huomiota ongelmakohtiin. Täytyy olla tyytyväisiä kahteen pisteeseen.

“Meidän täytyy olla huolellisempia”

HIFK:n U16-joukkue pelasi menneellä viikolla kaksi matsia. Perjantaina matka kävi Hyrylään KJT:n vieraiksi.

Kotijoukkue tuli valmiimpana ensimmäiseen erään ja teki ottelun avausmaalin ajassa 2:36.

– Yllätyimme kaverin vauhdista alussa ja alku meni vähän selviytymiseksi. Pääsimme paremmin peliin mukaan erän loppua kohden ja olimme tyytyväisiä, että erätauolle lähdettiin tasalukemissa.

HIFK onnistui siirtymään johtoon heti toisen erän alussa.

– Johtomaalin myötä hyvän olon tunne pääsi puseroon. Vastustaja kuittasi heti seuraavista aloituksista kaksi maalia. Toisen erän lopussa päästimme vielä helpohkon maalin ja kolmanteen jouduimme lähtemään kolme maalia perässä, alle 16-vuotiaiden jengin päävalmentaja kertasi.

Viimeisessä erässä joukkueet iskivät kaksi maalia kumpikin ja loppulukemat Hyrylässä olivat 7–4 KJT:n eduksi.

– Meidän kolmannen erän teemana oli ylpeys ja taistelu. Onnistuimme saamaan siitä vielä pelin aikaiseksi, mutta matsin loppupuolella meille vihelletty iso jäähy katkaisi kirimme.

HIFK:n maaleista vastasivat Nooa Nyman (1+2), Roni Alanko (1+1), Sebastian Rosengren (1+1) sekä Joakim Järvinen.

Lauantaina vuorossa oli paikallismatsi Jokereita vastaan himassa. Ottelun alku oli jälleen haastava stadilaisille.

– Kaksi huolimatonta jäähyä pahaan paikkaan, mistä vastustaja rankaisi kahdesti.

Jokerit osui lopulta kolmesti ensimmäisessä erässä.

Seuraavat 40 minuuttia miellyttivät valmennusta vaikka sarjapisteisiin saakka taistelu ei riittänytkään.

– Kokonaisuudessaan kauden paras peli meiltä. Taistelimme itsemme jo maalin päähän, mutta kolmannen erän kahden miehen alivoima kostautui. Ilman jäähyjä se olisi ollut nappipeli meiltä. Jatkossa meidän täytyy olla huolellisempia. Olen kuitenkin ylpeä joukkueesta.

Tulevat kotiottelut:

Kollit: Su 27.9. klo 12:30 Tappara-Kollit

U18: Pe 25.9. klo 18:30 KooKoo-HIFK
La 26.9. klo 16:45 HPK-HIFK

U16: La 26.9. klo 16:50 HIFK-Kiekko-Vantaa

Facebook

Tule mukaan kiekkokouluun

HIFK:n ensimmäinen porras lapsille jääkiekon pariin on Calle Branderin kiekkokoulu. Kiekkokoulu on tarkoitettu 4 – 6 -vuotiaille lapsille.
Mukaan pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet ilman taitovaatimuksia.

IFK:n Gimmat Skulaa- kiekkokoulun perusajatuksena on tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus kokeilla ja ihastua jääkiekkoon. Mukaan siis pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet tytöt ja naiset ilman aiempaa jääkiekkokokemusta. Jääkiekossa edistyneemmät tytöt voivat siirtyä IFK:n tyttöjoukkueisiin, joita löytyy jokaisesta ikäluokasta aina naisten edustusjoukkueeseen asti.