Westpro viikkoraportti: Paras lätkämatsi missä olen ollut messissä

”Iso määrä duunia”

Kollien syyskausi Nuorten SM-Liigan alkusarjassa jatkui Vaasassa pelatulla sarjaturnauksella, missä Kimmo Kuhdan miehistö pelasi kolme ottelua kolmen päivän aikana. Perjantain iltaottelussa vastaan luisteli JYP, joka avasi maalinteon jo avauserän neljännellä minuutilla. Julius Janhonen laukoi Kollit toisessa erässä tasoihin alivoimalla, mutta JYPin ylivoima kuittasi johtoaseman takaisin hurrikaanipaidoille vain 37 sekuntia Janhusen maalin jälkeen.

Kolmannessa erässä Kollit näytti sen miksi joukkue majailee alkusarjan kärkipaikoilla, kun taas JYPillä tekee tiukkaa mahtua ylempään loppusarjaan etenevien kymmenen joukkueen kastiin. Ensin Viljam Sandvik tasoitti ottelun 2-2:een ajassa 41.31 ja reilut kolme minuuttia myöhemmin Otto Etelätalo (1+1) vei Kollit ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. Etelätalon maali jäi lopulta ottelun voittomaaliksi, kun Niko Seppälän ja Brad Lambertin (1+1) osumien myötä Kollit eteni lopulta 5-2-voittoon vietyään päätöserän nimiinsä maalein 4-0. Henrik Tikkanen Kollien maalissa urakoi 36 torjuntaa.

– Vaikea alku, oltiin perässä reagoinnissa, kiekottomassa työnteossa ja pelin nopeassa kääntämisessä. Ensimmäisessä erässä näkyi myös viisikon tiiviyden puute, joka johtui duunin puutteesta. Sitten alettiiin parantamaan työntekoa ja saatiin paljon hyökkäyspään riistoja ja sitä kautta hallittiin toista erää, sekä alettiin pääsemään paremmin maalipaikoille. Nouseva trendi jatkui viimeisessä erässä, eikä JYP saanut kuin pari tekopaikkaa, päävalmentaja Kuhta kommentoi.

Lauantaina Kollit kaatoi Lukon maalein 3-1 venyttäen voittoputkensa jo kuuden ottelun mittaiseksi. Avauserän jälkeen tilanne oli 1-1. Toisen erän ollessa maaliton, Kollit käänsi tasaisen kamppailun edukseen kolmannessa erässä onnistumalla maalinteossa kaksi kertaa. Maalinteossa onnistuivat Miika Herrala avauserässä, sekä Patrick Isiguzo ja Rasmus Heljanko päätöserässä. Niko Seppälän saldo oli 0+2 ja Henri Risikon voitto-otteluun vaadittiin 17 torjuntaa.

– Ihan ok startti, mutta 1-0-johtomaalin jälkeen vähän pudotettiin tempoa ja ottelu muuttui tasaiseksi. Lukko tuli tasoihin, jonka jälkeen aika tasaisissa merkeissä mentiin loppuun asti. Kolmannessa erässä pystyttiin hyödyntämään tekopaikat ja saatiin kolme pistettä, Kuhta iloitsi viikonlopun toisen ottelun päätteeksi.

Kuuden peräkkäisen voiton myötä sarjassa toiseksi noussut Kollit kohtasi sunnuntaina sarjakolmosen Kärpät. Todella tasainen ottelu näytti jo etenevän maalittomana jatkoajalle, kunnes Kärpät onnistui tekemään ottelun avausmaalin ajassa 57.33. Loppunumerot 0-2:een oululaisryhmä löi tyhjään maaliin Kollien hakiessa tasoitusmaalia kuudella kenttäpelaajalla viittä vastaan. Tappiostaan huolimatta Kollit esiintyi sarjan kärkiottelussa hienosti ja myös päävalmentaja Kuhta oli näkemäänsä erittäin tyytyväinen ottelun jälkeen.

– Paras lätkämatsi missä olen itse valmentajana ollut messissä! Molemmat jengit pitivät kovaa tempoa, pyrkivät kääntämään nopeasti, paineistivat kiekollista pelaajaa luistelemalla täysillä ja puolustivat tiiviisti. Kova duunimäärä ei sitten kuitenkaan antanut meille pinnojen muodossa mitään. Tyytyväinen olen siihen miten pelattiin, Kuhta paketoi kärkiottelun tapahtumat.

Kollien maalissa pelannut Tikkanen kirjautti pöytäkirjaan 30 torjuntaa. Kollit on nyt sarjassa kolmantena, kahdeksan pisteen päässä kärjestä ja kahden pisteen päässä toisesta sijasta.

”Vahva esitys meiltä”

B-nuorten SM-alkusarjassa IFK pelasi viime viikolla kaksi ottelua ja voitti ne molemmat. Keskiviikkona kotiottelussa Kiekko-Vantaata vastaan varsinaisella peliajalla nähtiin yhteensä kahdeksan maalia ja ottelun ratkaisu venyi lopulta aina voittomaalikilpailuun asti. IFK johti sekä ensimmäisen (2-0), että toisen erän (3-1) jälkeen kahdella maalilla, mutta sitkeä vierasjoukkue nousi kolmannessa erässä kaksi kertaa tasoihin. Ensin 3-3:een ja sen jälkeen vielä 4-4:ään, tasoitusmaali, joka vei lopulta ottelun jatkoajalle.

IFK laukoi kohti Kiekko-Vantaan maalia varsinaisella peliajalla ja jatkoajalla yhteensä 51 kertaa, joten voittomaalikilpailun kautta tulleen 5-4-kotivoiton voidaan sanoa ainakin tilastojen valossa olleen ansaittu. Joonas Liimatainen viimeisteli isäntien maaleista kaksi ja lisäksi maalinteossa onnistuivat myös Lari-Henrik Posti ja Oskar Komarov. Robert von Gerdten, Samu Bergman ja Oskari Utriainen keräsivät jokainen tehot 0+2. Henri Risikko torjui IFK:n maalissa 24 kertaa.

– Esitykseen olen tosi tyytyväinen, ilme ja kamppailuhalukkuus olivat kauden parasta. Kiekollisessa pelissä on vielä parannettavaa, joka maksaa meille vielä tällä hetkellä pistemenetyksiä, B-nuorten päävalmentaja Joni Töykkälä arvioi.

Lauantaina IFK vieraili Hämeenlinnassa. Edellisessä kohtaamisessa Helsingissä IFK oli nuijinut HPK:n maalein 7-0, eikä ritaripaidat päässeet nytkään yhtään sen helpommalla, vaan vierasjoukkue löi tulostaululle murskalukemat 7-1. Avauserässä IFK onnistui maalinteossa kaksi kertaa. HPK:n toisen erän avausminuutilla tehty kavennusmaali ei IFK:n itseluottamusta horjuttanut, vaan Töykkälän miehistö viimeisteli viimeisen puolituntisen aikana vielä viisi maalia.

IFK:n tehopelaajat murskavoitossa olivat kolmen tehopisteen Onni Rekola (2+1), sekä Samu Pohja (1+2), kun taas kahteen tehopisteeseen ylsivät Osku Koivistoinen (1+1), Henrik Tasavuori (0+2), sekä Aatu Laakso (0+2). Maalinteossa onnistuivat lisäksi Rasmus Kuismin, Jimi Gustafsson, sekä Posti. Maalissa voitto-ottelun torjunut Rocco Perla venyi kiekon eteen 24 kertaa.

– Vahva esitys meiltä! Onnistumisia laajalla rintamalla mikä lämmitti mieltä. Pari ylivoimamaalia oli myös positiivinen asia, kun siinä on ollut paljon parannettavaa. Otetaan viikon hyvät jutut mukaan ja jatketaan hommien tekemistä, Töykkälä suunnitteli.

IFK:lle viiden pisteen viikko teki hyvää, sillä taistelu kymmenestä jatkopaikasta B-nuorten SM-alkusarjassa on äärimmäisen tiukkaa. IFK:n sijoitus on nyt kuudes, piste-eroa viivan alle ja 11. sijaan on yhdeksän pistettä. Kolmas sija puolestaan on viiden pisteen päässä.

Suomen alle 16-vuotiaiden maajoukkue kohtasi viime viikolla Vierumäellä Saksan kolme kertaa. Laajassa leijonaryhmässä mukana IFK:sta nähtiin puolustaja Thomas Grönlund sekä hyökkääjä Samu Bau. Suomi voitti kaikki kolme ottelua ja Grönlund pelasi otteluista ensimmäisen (0+0), kun taas Bau (0+0) nähtiin kokoonpanossa ensimmäisessä, sekä kolmannessa ottelussa.

Tulevat ottelut

Kollit: pe 25.10. klo 14.00 Sport-Kollit, la 26.10. klo 12.30 Tappara-Kollit

B-nuoret: la 26.10. klo 13.45 Sport-IFK, su 27.10. klo 13.30 Ässät-IFK

C-nuoret: ke 23.10. klo 19.45 Ilves-IFK, la 26.10. klo 13.30 Lukko-IFK (Uusikaupunki)

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

Facebook

Tule mukaan kiekkokouluun

HIFK:n ensimmäinen porras lapsille jääkiekon pariin on Calle Branderin kiekkokoulu. Kiekkokoulu on tarkoitettu 4 – 6 -vuotiaille lapsille.
Mukaan pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet ilman taitovaatimuksia.

IFK:n Gimmat Skulaa- kiekkokoulun perusajatuksena on tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus kokeilla ja ihastua jääkiekkoon. Mukaan siis pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet tytöt ja naiset ilman aiempaa jääkiekkokokemusta. Jääkiekossa edistyneemmät tytöt voivat siirtyä IFK:n tyttöjoukkueisiin, joita löytyy jokaisesta ikäluokasta aina naisten edustusjoukkueeseen asti.