Westpro viikkoraportti: Kollit taisteli komean voiton Jokereista

Junioreiden SM-sarjojen karsinnat jatkuivat viime viikolla, kun kolmessa vanhimmassa ikäluokassa joukkueet tekivät paluun kaukaloihin viikon mittaiselta maajoukkuetauolta. Nuorten SM-Liigan karsintasarjan kärkiottelussa Kollit taisteli komean vierasvoiton Jokereista.

”Hyvä vierasvoitto”

Samalla kun Kollit teki viime lauantaina paluun otteluiden pariin maajoukkuetauolta, niin samalla Kimmo Kuhdan miehistö esiintyi ensimmäistä kertaa kotikaukalossaan sitten lokakuun 11. päivän. Vähämaalisen TPS-ottelun avausmaalista vastasi isäntien Jaani Holopainen avauserässä ajassa 1.51, mutta vierasjoukkue tasoitti 1-1:een vain nelisen minuuttia myöhemmin. Seuraavaa maalia saatiinkin sitten odottaa aina kolmanteen erään asti ja tuo maali jäi lopulta myös ottelun voittomaaliksi. Kollien harmiksi 1-2-maali ajassa 43.50 kirjattiin TPS:n nimiin, joka näin ollen aiheutti Kolleille kauden kolmannen kotitappion.

– Jäätiin vähän vajaaksi joka osa-alueella. Ei huono ottelu, mutta ei myöskään oltu omalla tasolla. Varsinkin hyökkäyspään pelaaminen oli tehotonta, pyörittiin kulmissa, eikä pelattu kiekolla tarpeeksi kohti maalia. Myös reagointi irtokiekkoihin oli vajaata. TPS puolusti tiiviisti, sekä iski vastaan, päävalmentaja Kuhta paketoi viikon ensimmäisen ottelun tapahtumat.

TPS-tappion myötä katkesi myös Kollien neljän ottelun mittainen voittoputki. Kollit kuitenkin päätti viime viikon maukkaaseen vierasvoittoon, kun se kaatoi Jokerit Ilmalassa jännittävien vaiheiden jälkeen maalein 5-3. Maalittoman avauserän jälkeen Jokerit karkasi toisessa erässä 2-0-johtoon ja näistä maaleista jälkimmäinen syntyi vain 10 sekuntia ennen toista erätaukoa. Kollien tärkeä 1-2-kavennusmaali syntyi yhdeksän sekuntia myöhemmin ja siis sekunti ennen toisen erän päättymistä, Miika Herralan onnistuessa maalinteossa.

Klassinen ”pukukoppimaali” siivitti Kollit jälleen kerran huikeaan kolmanteen erään. Ensin Wiljami Myllylä tasoitti ottelun 2-2:een ajassa 51.06. Jokerit ehti käydä vielä kertaalleen johdossakin, mutta Kollien taistelutahto kesti kasassa loppuun asti. Herralan toinen osuma tasoitti tilanteeksi 3-3 ajassa 57.39 ja Janne Hämäläisen kaksi maalia 15 sekunnin sisään (58.06 ja 58.21) ratkaisivat ottelun lopullisesti Kollien eduksi. Henrik Tikkanen vierasjoukkueen maalissa torjui 34 kertaa, joista puolet (17) ottelun toisessa erässä. Herralan saldo oli 2+1, kun taas Brad Lambert, Rasmus Heljanko ja Niklas Nordgren syöttivät Kollien maaleista kaksi.

– Iso parannus lauantaista! Ensimmäinen erä oli meidän heiniä pelillisesti, mutta ei saatu paikoista maaleja. Toinen erä oli Jokereiden hallintaa. Jäähyiltiin, oltiin luistelussa perässä ja tehtiin heikkoja valintoja kiekon kanssa. Saatiin erän loppuun onnekas kavennus ja siitä paremmat lähtökohdat viimeiseen erään. Kolmannessa erässä oltiin taas pelin päällä. Pelattiin kohti maalia, voitettiin irtokiekot, kamppailtiin hyvin ja onnistuttiin maalinteossa. Tosin maaleissa kiekot pomppi meidän eduksi. Hyvä näin, hyvä vierasvoitto, Kuhta arvosti.

Taistelu Nuorten SM-Liigan alkusarjan voitosta jatkuu edelleen huipputasaisena. Kärpät nousi kärkipaikalle, pisteitä sillä on kasassa 60. Jokerit on toisena, kolmen pisteen päässä oululaisista, ja Kollit kolmantena, kuusi pistettä kärjestä. Tällä viikolla Kollit urakoi kolme ottelua kolmessa päivässä, kun se pelaa syyskauden toisen sarjaturnauksensa, tällä kertaa Porissa.

B-nuorille tärkeä voitto viikon päätteeksi

B-nuorten SM-alkusarjassa IFK kohtasi perjantaina vieraissa TPS:n. Kotijoukkue karkasi reilussa puolessa tunnissa 0-2-johtoon, mutta Lari-Henrik Postin kaksi maalia toisen erän loppupuolella nostivat IFK:n tasoihin. TPS onnistui maalinteossa toisen erän viimeisellä minuutilla kuitenkin vielä kahdesti napaten kahden maalin johtoaseman uudestaan haltuunsa, eikä kotijoukkue tästä enää kolmannessa erässä luopunut. Päätöserä kirjattiin TPS:lle lukemin 0-1 ja koko ottelu 2-5.

– Tauon jälkeen ei saatu sellaista tunnetasoa peliin mikä olisi vaadittu. Se näkyi kaksinkamppailupelissä ja varsinkin maalinedustoilla, joissa vastustaja oli meitä parempi. Kysymyksiä herättävä ottelu meiltä, B-nuorten päävalmentaja Joni Töykkälä totesi kolmannen peräkkäisen tappio-ottelun jälkeen.

Lauantaina Elisa Areenalla vierasjoukkue Tappara siirtyi toisessa erässä 0-1-johtoon. Toiselle erätauolle lähdettiin kuitenkin IFK:n johtaessa maalein 3-2, kun toisen kaksikymppisen aikana maalinteossa isännistä onnistuivat Oskari Utriainen, Posti, sekä Jonni Kärkkäinen. Kärkkäisen 3-2-maali ajassa 39.56 jäi lopulta ottelun voittomaaliksi, sillä kolmannen erän ainoasta maalista vastasi IFK:n Henrik Tasavuori. Näin IFK:lle täysi pistepotti 4-2-voiton myötä, kolmen peräkkäisen tappion jälkeen. Jani Lampisen voitto-ottelu IFK:n maalissa vaati 23 torjuntaa, joista suurin osa (15) kirjattiin tilastoihin kolmannessa erässä.

– Saatiin ottelun alusta asti hyvä tekemisen meininki päälle. Vastustaja kuitenkin puolusti erityisen tarkasti ja iski terävästi vastaiskuilla. Vietiin ottelu hyvin maaliin asti ja ansaittu voitto. Ottelu antoi joitakin vastauksia edellispäivänä heränneisiin kysymyksiin, Töykkälä myönsi.

IFK on nyt alkusarjassa seitsemäntenä, kahdeksan pistettä karsintaviivan alapuolella olevia Ässiä edellä. Tulevana viikonloppuna Töykkälän miehistö pelaa kolme ottelua Kuortaneella.

”Opettavainen viikko pelaajille ja valmentajille”

C-nuorten SM-karsintasarjan kakkoslohkossa IFK pelasi viime viikolla kaksi kotiottelua ja voitti ne molemmat. Keskiviikkona KJT Haukat piti IFK:ta tiukilla aina ottelun loppuun asti. Lopulta Max Kyynäräisen ajassa 55.33 viimeistelemä 3-2-maali jäi ottelun voittomaaliksi. IFK:sta maalinteossa onnistuivat myös Anton Paakkala ja Leevi Kangas, molemmat toisessa erässä. Tommy Vilen kotijoukkueen maalissa venyi kiekon eteen 32 kertaa.

– Tauon jälkeen vaikea ottelu meille. KJT on ollut hankala vastus ikäluokassa koko sen historian ajan. Jälleen olimme vaikeuksissa etenkin kaksi ensimmäistä erää, omasta haluttomuudesta johtuen. Aktiivisuus loisti poissaolollaan. Kolmannessa erässä saimme sen verran säädyllistä peliä aikaan, että varmistettiin voitto, C-nuorten päävalmentaja Samuli Marjeta kommentoi ottelun jälkeen.

Sunnuntaina Marjetan suojatit löysivät tehonsa Lukkoa vastaan, iskemällä tulostaululle komeat voittonumerot 6-2. Avauserän IFK vei nimiinsä maalein 2-0. Lukon oltua toisessa erässä parempi 2-1, tilanne kolmanteen erään lähdettäessä oli vielä jännittävä 3-2. Kolmannessa erässä IFK vei maalia kohti suuntautuneet laukaukset nimiinsä 17-5 ja viimeisteli 17 laukauksestaan kolme maalia. Isäntien tehokkain oli kolmen tehopisteen (2+1) Eelis Manelius. Julius Miettinen laukoi kaksi maalia ja lisäksi IFK:sta kahteen tehopisteeseen ylsivät Paakkala (1+1), Valtteri Siikala (1+1), Jere Puronlahti (0+2), Kangas (0+2), sekä Kyynäräinen (0+2). Vilenin viikon toisen voitto-ottelun torjuntamääräksi tuli 18.

– Kävimme KJT-ottelun huolellisesti läpi. Halusimme Lukkoa vastaan näyttää, että edelleen pystymme olemaan aktiivisia ja osaamme pelata hyvää jääkiekkoa. Ensimmäisessä erässä olimme vahvoja, kaartelua ja kiertelyä ei paljon näkynyt. Pelasimme hyvän avauserän ja vastustaja oli telineissä koko erän. Toisessa erässä vastustaja paransi, me löysäsimme otetta ja palasimme perisyntiin: pitkiin kaarroksiin, puolustamisesta varastamiseen. Kolmanteen erään tultiin jälleen avauserän tavoin ja Lukko oli siinä vailla mahdollisuuksia. Kaikkinensa opettavainen viikko pelaajille ja valmentajille, Marjeta arvioi.

Kahden voiton viikko vahvisti IFK:n toista sijaa kakkoslohkossa, missä kärkijoukkue TPS on jo karannut muilta joukkueilta. Sijoilla 2-5 olevat IFK (45 pistettä), Jokerit (41), Ilves (38) ja Tappara (35) mahtuvat 10 pisteen sisään ja näistä joukkueista tulee löytymään lohkossa toiseksi sijoittuva joukkue.

Tulevat ottelut

Kollit: pe 22.11. klo 16.00 Ässät-Kollit (Pori), la 23.11. klo 11.30 Kollit-Sport (Pori), su 24.11. klo 15.45 Pelicans-Kollit (Pori)

B-nuoret: pe 22.11. klo 20.00 Kärpät-IFK (Kuortane), la 23.11. klo 18.00 IFK-Sport (Kuortane), su 24.11. klo 16.00 IFK-JYP (Kuortane)

C-nuoret: pe 22.11. klo 18.20 IFK-HPK, la 23.11. klo 16.20 IFK-Ässät

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

Facebook

Tule mukaan kiekkokouluun

HIFK:n ensimmäinen porras lapsille jääkiekon pariin on Calle Branderin kiekkokoulu. Kiekkokoulu on tarkoitettu 4 – 6 -vuotiaille lapsille.
Mukaan pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet ilman taitovaatimuksia.

IFK:n Gimmat Skulaa- kiekkokoulun perusajatuksena on tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus kokeilla ja ihastua jääkiekkoon. Mukaan siis pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet tytöt ja naiset ilman aiempaa jääkiekkokokemusta. Jääkiekossa edistyneemmät tytöt voivat siirtyä IFK:n tyttöjoukkueisiin, joita löytyy jokaisesta ikäluokasta aina naisten edustusjoukkueeseen asti.