Westpro viikkoraportti: Kollit avasi kauden vahvasti

Yksi alkavan syksyn varmoja merkkejä joka vuosi on jääkiekon juniorisarjojen käynnistyminen. Kollit ja C-nuorten joukkue urakoivat ensimmäisellä sarjaotteluviikollaan kolme ottelua, kun taas B-nuorten taival SM-sarjan alkusarjassa käynnistyi kahden ottelun voimin.

Runsaasti maaleja

Kollit avasi Nuorten SM-Liigan alkusarjan kolmen ottelun viikolla, joista kaksi joukkue pelasi kotikaukalossaan Elisa-areenalla. Sarjakausi käynnistyi tiistaina kotiottelulla Kiekko-Espoota vastaan. Ottelua oli ehditty pelata vain seitsemän minuuttia, kun isännät johtivat Brad Lambertin ja Wiljami Myllylän maaleilla 2-0. Toisessa erässä Kiekko-Espoo nousi tasoihin 2-2:een, mutta Myllylän toinen osuma toi Kolleille johtoaseman pari minuuttia ennen toista erätaukoa.

Kolmannessa erässä nähtiin vain yksi maali ja siitä vastasi Kiekko-Espoo, kun päätöserää oli ehditty pelata vain 41 sekuntia. Jatkoajan ollessa maaliton, haettiin ottelun ratkaisua voittomaalikilpailusta. Kolleista ”rankkareissa” maalinteossa onnistuivat Rasmus Heljanko, sekä Eero Teräväinen. Kun Kiekko-Espoo onnistui ratkaisevassa parissa tekemään maalin ja Kollien Janne Hämäläinen laukoi omassa yrityksessään ohi, niin kahden pisteen potti kauden avausottelusta matkasi Espooseen loppunumeroiden ollessa 3-4. Kollien maalissa pelannut Henrik Tikkanen venyi varsinaisella peliajalla ja jatkoajalla yhteensä 31 torjuntaan.

– Hyvä ensimmäinen erä. Tehtiin hommia ja syötöt napsuivat lapaan, otettiin vastustajalta tila ja aika pois. Luotiin hyvin tekopaikkoja ja tehtiinkin kaksi maalia. Sitten huolellisuus ja kiekottomien pelaajien työnteko hieman putosi, niin Kiekko-Espoo pääsi peliin mukaan. Viimeisessä erässä jäähyiltiin ja oltiin kurittomia, Kollien päävalmentaja Kimmo Kuhta paketoi kauden avausottelun tapahtumat.

Perjantaina Turussa Kollit oli avauserän jälkeen 0-1-tappiolla ottelussa TPS:ää vastaan, mutta toisessa erässä Kuhdan miehistö järjestikin sitten melkoisen ilotulituksen onnistumalla maalinteossa peräti viisi kertaa. Kolmannessa erässä Kollit viimeisteli vielä yhden maalin ja näin kauden avausvoitto oli tosiasia. 6-2-voitossa vierasjoukkueen kaikki kuusi maalia merkittiin eri tekijöiden nimiin. Jasper Rannisto syötti maaleista kaksi ja Tikkaselle maalissa kirjattiin 19 torjuntaa.

– Eka kymppi oli meiltä varovaista ja TPS meni johtoon. Jälkimmäinen kymppi avauserästä oli jo parempaa, avaukset ja pakkien, sekä hyökkääjien rytmit alkoi löytymään, niin saatiin hyökkäyspeliä paremmin käyntiin. Toinen erä meille 5-1 hyvän ylivoiman, huolellisen kiekollisen pelin ja hyvän viimeistelyn vuoksi. Viimeiseen erään hyvä vierasjoukkueen 20-minuuttinen johtoasemassa. Tehtiin yksi maali, puolustettiin kiekolla ja jätettiin TPS lähes paikoitta, Kuhta kehui.

Myös lauantaina pelatussa kotiottelussa SaiPaa vastaan Kollit oli tehokkaita ennen kaikkea toisessa erässä. Avauserän kotijoukkue vei nimiinsä maalein 2-1 ja lopullinen ratkaisu nähtiin toisessa erässä, joka kirjattiin Kolleille 3-0. Kolmannen erän ollessa maaliton, nappasi Kollit kauden toisen voittonsa ja tällä kertaa maalein 5-1. Aivan kuten Turussa edellisenä päivänä, niin myös SaiPa-ottelussa kaikki Kollien maalit syntyivät eri pelaajien viimeistelemänä. Roope Taponen venyi kauden ensimmäisessä sarjaottelussaan 29 torjuntaan.

– Ehkä viikon rasituksen näki tässä pelissä, mutta hyvin maltettiin olla kärsivällisiä. Saatiin hyvä lähtö ja mentiin 2-0-johtoon. Viimeisten 40 minuutin teemana oli olla työteliäämpi ja saada sitä kautta paikkoja ja niiden pakkeja väsytettyä. Oltiin taas tehokkaita toisessa erässä. Viimeinen erä hoidettiin fiksusti ”maaliin”, Kuhta arvosti.

Kollit on avausviikon jälkeen sarjassa sijalla kolme. Joukkueesta kolme pelaajaa ylsi kolmessa ottelussa kolmeen tehopisteeseen: Myllylä (2+1), Heljanko (1+2), sekä Rannisto (1+2). Oskari Tauriainen, Atte Huhtala ja Lassi Vitali viimeistelivät jokainen kaksi maalia.

Hyvin latautunut joukkue Jokereita vastaan

B-nuorten SM-sarjan alkusarjassa IFK avasi kahden ottelun viikolla, joista ensimmäinen ottelu toi perjantaina komean 6-2-vierasvoiton Jokereista. Ensitahdit voitolle lyötiin avauserän jälkimmäisellä kymmenminuuttisella, kun Aleksi Huttunen ja Oskari Utriainen onnistuivat maalinteossa. Toisessa erässä nähtiin yhteensä viisi maalia. Jokerit kavensi ylivoimalla ottelun puolivälissä nousten maalin päähän, mutta Viljam Sandvikin ja Rasmus Ruususen maalit seuraavien kolmen minuutin aikana katkaisivat kotijoukkueen selkärangan.

Kolmanteen erään lähdettiin IFK:n johtaessa 5-2, kun Emil Saarinen osui vielä kotijoukkueen tolppien väliin 41 sekuntia ennen toista erätaukoa. Loppunumerot 6-2:een viimeisteli Joonas Liimatainen ajassa 59.34. Sandvikin saldo ottelusta oli 1+3, kun taas kahteen tehopisteeseen ylsivät Liimatainen (1+1), Ruusunen (1+1), sekä Tuomas Tilli (0+2). Henri Risikko vierasjoukkueen maalissa kirjautti pöytäkirjaan 20 torjuntaa.

Lauantaina IFK sai sarjakauden kotiavauksessa vastaansa Ässät. Jos oli IFK nakuttanut Ilmalassa edellisenä päivänä kuusi maalia, niin Ässiä vastaan tehdyt maalit jäivätkin sitten nollaan. Ässät sen sijaan onnistui maalinteossa viisi kertaa, kahdesti avauserässä ja kolme kertaa kolmannessa erässä.

– Jokereita vastaan joukkue oli hyvin latautunut, joka näkyi laadukkaana kiekollisena pelinä läpi ottelun. Kokonaisuutena ehjä 60-minuuttinen joukkueelta. Ässiä vastaan iski luulotauti, edellisen illan hyvä ja laadukas tekeminen oli jäänyt yön aikana johonkin. Potkun perässä joka paikassa ja vastustajan laadukas joukkuepeli takasivat ansaitut loppunumerot. Hyvä opetus meille, paljon pitää vaatia itseltä ja miten valmistautua peleihin, jos haluaa pisteitä tästä sarjasta, B-nuorten päävalmentaja Joni Töykkälä muistutti.

IFK on 16 joukkueen alkusarjassa ensimmäisen otteluviikon jälkeen kahdeksantena.

Kaikki kolme peliä nousujohteisesti

IFK:n C-nuorten joukkue pelaa SM-karsintasarjan kakkoslohkossa. Samuli Marjetan luotsaaman joukkueen sarjakausi käynnistyi keskiviikkona 5-2-vierasvoitolla Blues Akatemiasta. Veeti Vuorela viimeisteli ottelun avausmaalin avauserässä jo ajassa 2.07 vieden IFK:n 1-0-johtoon. Kotijoukkue tasoitti toisessa erässä, mutta Eddie Kolsterin ajassa 35.19 tekemän 2-1-maalin jälkeen ei IFK enää johtoasemastaan luopunut. Päätöserässä IFK onnistui maalinteossa vielä kolme kertaa ja maaleista kaksi syntyi alivoimalla. Valtteri Siikala (1+1), Julius Kokko (1+1), Kolster (1+1), sekä Aaro Lampi (0+2) olivat IFK:n tehokkaimmat sarja-avauksessa. Daniel Salmivuoren voitto-otteluun maalissa vaadittiin 28 torjuntaa.

– Peli lähti hyvin käyntiin ja päästiin heti alussa johtoon. Enimmäkseen peli oli meidän hallussa. Sarja-avaus, joten jännitys oli käsin kosketeltavaa, molemmin puolin. Säntäilyä ja sähellystä näkyi paljon, molemmilla joukkueilla. Meillä tämä konkretisoitui hyökkäyspelissä. Emme saaneet todellisia pitkiä hyökkäyksiä kunnolla edes alkamaan. Intoa oli kaikilla niin paljon, että omatkin kilpaili kiekosta omia vastaan ja hyökkäyspeli meni tosi ahtaaksi. Puolustaminen, etenkin mailalla ja mailalla riistäminen, toimi erittäin hyvin, päävalmentaja Marjeta kehui joukkuettaan.

Lauantaina Hämeenlinnassa nähtiin erikoinen ottelu. HPK karkasi avauserässä jo 0-3-johtoon, mutta IFK nousi kolmannessa erässä tasoihin. Viisi minuuttia vierasjoukkueen tasoitusmaalin jälkeen, ajassa 56.06, HPK siirtyi uudelleen johtoon, mutta tämänkin IFK kuittasi, kun Aaro Lampi laukoi ajassa 58.29 syntyneellä ylivoimamaalilla ottelun jatkoajalle. IFK nappasi ottelusta lopulta yhden sarjapisteen, kun HPK ratkaisi ottelun edukseen ajassa 64.21 syntyneellä jatkoaikamaalilla. IFK:n tehokkain pelaaja oli joukkueen kapteeni Thomas Grönlund (1+1) ja maalissa pelannut Tommy Vilen torjui 22 kotijoukkueen laukausta.

– Oltiin Hämeenlinnassa hieman pienemmällä kokoonpanolla sairaustapauksista johtuen. Onneksi saadaan hyvin apuja C2:n joukkueesta. Puhuttiin ennen peliä, että ensimmäistä sarjapeliään pelaava kotijoukkue tulee varmasti kovalla höyryllä ja kolmen minuutin jälkeen tilanne olikin 2-0 vastustajalle.

Sen jälkeen saatiin peli toimimaan, hyökkäyspeli parani keskiviikosta huomattavasti ja pystyttiin ensimmäisessä erässä luomaan paljon hyviä maalipaikkoja, mutta ilman tulosta, Marjeta kertasi ottelun avauserän tapahtumia.

IFK laukoi ottelun varsinaisella peliajalla kohti HPK:n maalia 40 kertaa.

– Toinen erä oli täysin meidän hallinnassa, emme vain saaneet maalia hyvistä yrityksistä huolimatta. Toisella erätauolla puhuimme, että jos jatkamme samalla tavalla, niin voitamme pelin. Jatkoerässä saimme pari läpiajoa ja muutamia hyviä maalintekopaikkoja, mutta vastustaja veti pidemmän korren. Peli oli todella hyvä ja kovatempoinen koko ajan, Marjeta kuvaili.

C-nuorten kolmen ottelun avausviikko päättyi sunnuntaina kotiottelulla Ilvestä vastaan. Lähtökohdat otteluun Hämeenlinnan reissun jälkeen olivat haastavat.

– Yön aikana peräti kolme pelaajaa sairastui lisää. Onneksi jälleen kerran C2:n joukkueesta löytyi erinomaisia pelureita pelaamaan sairastuneiden tilalle, Marjeta kiitteli.

Ilves-ottelusta tuli yhdeksän maalin show, jota kotijoukkue johti kolme kertaa, mutta jäi lopulta kuitenkin kokonaan ilman pisteitä. Samu Bau laukoi IFK:n 4-3 johtoon kolmannessa erässä ajassa 46.32. Ilveksen 4-4-tasoitusmaali syntyi ajassa 56.41 ja voittomaali puolestaan kirjattiin pöytäkirjaan aikaan 58.06. Rasmus Vuorinen teki IFK:n maaleista kaksi ja Kolsterin saldo oli 1+1. Salmivuori IFK:n maalissa urakoi 37 kertaa.

– Peli oli jälleen hyvää jääkiekkoa molempien joukkueiden osalta, hienokseltaan koko pelin ajan meidän hallintaa. Jälleen pelasimme erinomaista hyökkäyspeliä ja saimme luotua lukemattomia hyviä tilanteita kohti Ilves-maalia. Toinen erä oli mielenkiintoinen. Ajoittain pelasimme ihan huippupeliä, ajoittain taas oltiin ihan purjeessa. Kolmannessa erässä jatkoimme vahvaa hyökkäyspeliä ja siirryimme johtoon. Saatiin vielä 5-3-ylivoima, mistä emme päässeet rokottamaan. Tästä vastustaja sisuuntui ja sai tehtyä kaksi maalia viimeisen neljän minuutin aikana, Marjeta harmitteli.

IFK keräsi avausviikon kolmesta ottelusta neljä pistettä ja tehtyjä maaleja kertyi 13.

– Pelasimme kaikki kolme ottelua nousujohteisesti, pelimme parani jokaiseen otteluun. Tästä on hyvä jatkaa kahteen vierasotteluun, Hyrylään ja Turkuun, Marjeta päätti.

Tulevat ottelut:

Kollit

pe 6.9. klo 18.30 TUTO-Kollit

la 7.9. klo 15.00 Kollit-Ässät

B-nuoret

la 7.9. klo 17.50 IFK-KalPa

su 8.9. klo 14.20 IFK-Pelicans

C-nuoret

pe 6.9. klo 17.20 KJT Haukat-IFK

la 7.9. klo 15.20 TPS-IFK

 

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

Facebook

Tule mukaan kiekkokouluun

HIFK:n ensimmäinen porras lapsille jääkiekon pariin on Calle Branderin kiekkokoulu. Kiekkokoulu on tarkoitettu 4 – 6 -vuotiaille lapsille.
Mukaan pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet ilman taitovaatimuksia.

IFK:n Gimmat Skulaa- kiekkokoulun perusajatuksena on tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus kokeilla ja ihastua jääkiekkoon. Mukaan siis pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet tytöt ja naiset ilman aiempaa jääkiekkokokemusta. Jääkiekossa edistyneemmät tytöt voivat siirtyä IFK:n tyttöjoukkueisiin, joita löytyy jokaisesta ikäluokasta aina naisten edustusjoukkueeseen asti.