IFK:n tyttökiekko etenee myötätuulessa

Kun aloitin IFK:n tyttöjen junioripäällikön tehtävässä kesällä, sain vastuulleni tytöt D:stä alaspäin sekä ”yhteishuoltajuuden” C-tytöistä yhdessä naisten joukkueen päävalmentajan / GM:n Saara Niemen kanssa. Mukaan hypätessäni tilanne pienempien tyttöjen joukkueiden osalta oli kaksijakoinen. Edelliskauden jäljiltä koossa oli lista nimiä, mutta varmaa tietoa jatkavista tytöistä oli ohuesti kun kesälomat kouluista alkoivat. Myös tyttöjoukkueiden taustoja lähdettiin kokoamaan lähes täysin puhtaalta pöydältä. Yhteistyö sateenvarjoseurojen kanssa oli tuonut mukaan tyttöjä edellisellä kaudella ja ajatus sitä seuraavasta jatkumosta oli olemassa.

Toiminnan lähtöajatuksena on ollut rakentaa IFK:n tytöille oma ”koti” siten että pystymme huolehtimaan toiminta-alueemme tyttöpelaajien polusta mahdollisimman kattavasti tulevaisuudessa tarjoten jokaiselle innokkaalle tytölle toimintaa. Yksi yhteinen tyttöjää kerran viikossa D- ja nuoremmille tytöille sekä Gimmat Skulaa-kiekkokoulu tukemassa tätä kokonaisuutta tarjoten ”sisäänheittotuotteen” niin lapsille kuin myös aikuisille naisille jääkiekon pariin. Lisäksi joka toinen keskiviikko DEF-tytöille (alle 12v.) taitoharjoittelua Game of Skills-Areenalla Konalassa. Näillä toimilla olemme saaneet joukkueet jalkeille odotetusti ja kauden puolivälissä voin todeta asioiden olevan hyvällä mallilla.

Toiminnan järjestämiseksi tarvitaan aina rahaa, jonka määrä tyttökiekossa on vielä maltillista toiminnan rakenteiden ollessa keveitä. Kuitenkin maksajataholle eli perheille se useimmiten tarkoittaa uutta maksua edellisen päälle, mikäli tyttö pelaa jo seuramme/ sateenvarjoseuramme poikajoukkueessa. Vain tyttökiekossa pelaavia tyttöjä on toiminnassamme mukana noin puolet. Onneksi myös Jääkiekkoliitto ja Etelän alue ovat ymmärtäneet taloudelliset haasteet ja alue tukee tällä kaudella tyttökiekkoa järjestäviä seuroja. Tämän tuen turvin pystymme järjestämään toiminnan siten että pojissa pelaaville (ja sinne maksaville) kustannuksia tulee vain niistä otteluista joihin he osallistuvat.

Tulevaisuutta emme voi kuitenkaan rakentaa sen varaan että ulkopuolinen taho rahoittaa pojissa pelaavien tyttöjen kausimaksua. Niinpä meidän tuleekin jatkaa keskustelua yhteistyöseurojen kanssa siitä, miten taloutta jatkossa tuetaan niin, että yksi seura voi pyörittää nämä tyttöjen edustusjoukkueet, luoda kestävän pelaajapolun ja toimia alueellaan tyttökiekkoa kasvattavana toimijana. Tässä piilee paljon potentiaalia kasvamisen suhteen. ’

Tässä vaiheessa kautta olemme linjanneet toiminnassamme vallitsevat arvot. Meille tärkeintä on tarjota toimintaympäristö tytöille jääkiekon parissa ja kohdata lapset omina itsenään. Sen jälkeen haluamme tuottaa iloa ja tukea pettymysten hetkillä eli toimia hyvänä kasvuympäristönä niin vasta-alkajalle kuin jo pidempään pelanneellekin. Loppu syntyykin sitten siitä pelistä ja urheilusta, joka opettaa meitä jokaista mukana olevaa.

Koen, että tyttökiekkomme on nyt mukavassa myötätuulessa, jota tukee naisten joukkueidemme ja C-tyttöjen menestyminen. Hyvää kevätkauden alkua kaikille!

– Johanna ”Mima” Sandqvist

Facebook

Tule mukaan kiekkokouluun

HIFK:n ensimmäinen porras lapsille jääkiekon pariin on Calle Branderin kiekkokoulu. Kiekkokoulu on tarkoitettu 4 – 6 -vuotiaille lapsille.
Mukaan pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet ilman taitovaatimuksia.

IFK:n Gimmat Skulaa- kiekkokoulun perusajatuksena on tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus kokeilla ja ihastua jääkiekkoon. Mukaan siis pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet tytöt ja naiset ilman aiempaa jääkiekkokokemusta. Jääkiekossa edistyneemmät tytöt voivat siirtyä IFK:n tyttöjoukkueisiin, joita löytyy jokaisesta ikäluokasta aina naisten edustusjoukkueeseen asti.