U20-, U18- ja U16- SM-joukkueiden vastuuvalmentajat kaudelle 2024-25 on nimetty

Vastuuvalmentajat HIFK:n junioreiden vanhimpiin ikäluokkiin kaudelle 2024-2025 on nimetty. HIFK:n U20-, U18- ja U16-joukkueet aloittavat kesällä valmistautumisen uuteen kiekkokauteen uuden valmennuksen alaisuudessa.

Vastuuvalmentajat 2024-2025:

Kollit: Simo Mälkiä
U18 SM: Markus Nordlund
U16 SM: Arttu Luttinen

HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen odottaa uuden valmentajakolmikon yhteistyötä luottavaisena.

– Simo Mälkiä tehnyt meillä pitkään hommia eri roolissa. Mälkiän iso vahvuus on tuoda kokemusta alle 20-vuotiaiden arkivalmennukseen. Hän ymmärtää seuran arvot ja vaatimuksen valmennukselta.

– Markus ”Masto” Nordlund on myös ollut pitkään seurassa. ”Masto” on kouluttanut itseään valmiiksi tähän rooliin ollessaan mukana U16-, U18- ja U20-joukkueiden valmennuksessa. Nyt on oikea hetki hänelle ottaa kokonaisuus haltuun.

– Arttu Luttisen kaikki tuntee, mutta hän on kouluttanut itseään koko ajan enemmän ja enemmän valmentajaksi. Arttu ottaa nyt alle 16-vuotiaat haltuunsa.

Mikä merkitys kolmella vanhimmalla juniorijoukkueella on seurassa?

– Pelaajien kehitys merkitsee. Meillä on selkeät mittarit, mitä tarkastellaan ja niitä vaaditaan valmentajilta. Tulos on yksilöiden ja joukkueen vastuulla. Pelaajien pitää haluta voittaa, oppia ja ymmärtää voittamisen ja häviämisen ero ja merkitys. Valmentajien tehtävä on kehittää yksilöitä.

– Tavoitteemme on, että HIFK on Suomen paras mahdollistaja ammattilaisuuteen junioripolussa. Ensisijaisesti toivomme tietysti, että nuoret kasvavat ammattilaisiksi meille, mutta aina se ei ole mahdollista.

– Vuosien 2017-2022 aikana HIFK:ssa U20 SM-sarjassa pelanneista 155 pelaajasta 47 pelaa ammatikseen. Lähes joka kolmannesta Kollista tulee siis ammattilaisia. Se on ylivoimaisesti eniten kaikista Liiga-seuroista.

Tämän kauden suurin haaste on ollut Liiga-kykyisten junioripelaajien puuttuminen.

– Haluamme edelleen kehittää Kollien arkea ja tuoda sitä entistä lähemmäs Liiga-joukkueen arkea. Simo Mälkiällä on tässä iso vastuu yhteistyössä Liiga-joukkueen valmennuksen kanssa.

– Kollit on tällä kaudella ollut keski-iältään koko U20 SM-sarjan nuorin. Joukkueessa on paljon kundeja, jotka voisivat ikänsä puolesta pelata U18 SM-sarjaa. Siitä huolimatta meidän U18-joukkue ei ole tästä kärsinyt, vaan on kuulunut sarjansa kärkijoukkueisiin läpi kauden. Optimaalisessa tilanteessa joukkueen runko säilyy ensi kaudelle ja Kollit on vuotta kokeneempi ja vanhempi.

 

Kollit | Simo Mälkiä

Mestis-joukkue Kiekko-Vantaan päävalmentajan paikalta HIFK:n junioreiden kehitysjohtajaksi 2019 saapuneen Simo Mälkiän päävastuulla on ollut seuran U20- ja U18-joukkueiden valmentajien kehittäminen sekä vastuu pelaajahankinnoista.

– Olen saanut olla viisi vuotta kouluttamassa ja auttamassa koutseja, ja olen itsekin oppinut valmentajilta matkan varrella. Viisi vuotta on pitkä aika olla pois valmentamisesta ja olen viihtynyt hyvin, mutta päivittäin urheilussa mukana olemista olen kaivannut. Kehitysjohtajan työ on niin paljon muutakin – sitä päivittäistä urheiluarkea olen kaivannut.

Alle 20-vuotiaiden SM-tason pelaajien kohdalla on viime vuodet jatkunut kiirehtimisen trendi. Pelaajat lähtevät kovin varhaisessa vaiheessa muualle ammattilaissopimuksien perässä.

– Toivon, että saadaan pidettyä nykyiset pelaajat, joita olen itsekin seuraan ollut hankkimassa. Aika olisi kypsä viedä pelaajien arkea seuraavalle tasolle.

– Koen olevani etuoikeutetussa asemassa, kun pystyn seuran sisällä vaihtamaan toimenkuvaani. Usein tällaiset muutokset tällä alalla tarkoittavat myös seuran vaihtoa. Olen äärimmäisen otettu ja onnellinen, että saan mahdollisuuden jatkaa täällä ja laittaa oppini käytäntöön juuri HIFK:ssa.

 

U18 | Markus Nordlund

– Erittäin iloinen, että saan olla mukana kehittämässä ja kehittymässä. Yritän auttaa kaikkia urheilijoita kohti seuraavaa tasoa ja nauttimaan yhdessä tekemisestä, ”Masto” kertoo.

38-vuotias Nordlund on valmentanut HIFK:n junioreita vuodesta 2019. Viimeiset kolme kautta ”Masto” on kulunut Joni Töykkälän apuvalmentajana Kolleissa.

– Tulevalla kaudella toimin ensimmäistä kertaa päävalmentajana, joten pientä jännitystä on ilmassa. Olen saanut harjoitella ja opetella pian viiden kauden ajan kakkosvalmentajana Töykkälän ja Samuli Marjetan kanssa HIFK:n junnuissa. Herrat ovat antaneet paljon vastuuta ja tämä aika on antanut paljon työkaluja omalle valmennusuralle.

 

U16 Arttu Luttinen

HIFK:n oma kasvatti Arttu Luttinen pelasi pelaajaurallaan 14 kautta ja 749 ottelua Liigassa, joista suurimman osan HIFK:ssa. Palkintokaapista löytyy muun muassa kolme SM-hopeaa sekä yksi pronssi. Kaudet 2015-2017 Luttinen toimi HIFK:n kapteenina.

Luttinen on valmentanut edelliset kaksi kautta HIFK:n alle 15-vuotiaita.

– Hyvin alkanut matka pelaajien kanssa jatkuu ja saadaan viedä tämän ikäluokan kundit ensimmäistä kertaa SM-tasolle. Oman valmentajaurani kannalta odotan innolla, että pääsen laittamaan valmentajakoulusta saamani tieto-taidon käytännön testiin todenteolla.

Facebook

Tule mukaan kiekkokouluun

HIFK:n ensimmäinen porras lapsille jääkiekon pariin on Calle Branderin kiekkokoulu. Kiekkokoulu on tarkoitettu 4 – 6 -vuotiaille lapsille.
Mukaan pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet ilman taitovaatimuksia.

IFK:n Gimmat Skulaa- kiekkokoulun perusajatuksena on tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus kokeilla ja ihastua jääkiekkoon. Mukaan siis pääsevät kaikki luistelusta ja kiekkoilusta kiinnostuneet tytöt ja naiset ilman aiempaa jääkiekkokokemusta. Jääkiekossa edistyneemmät tytöt voivat siirtyä IFK:n tyttöjoukkueisiin, joita löytyy jokaisesta ikäluokasta aina naisten edustusjoukkueeseen asti.